Voordelige spelregels deelgeschilprocedure

RAV 2018/69: Deze maand is gepubliceerd de Wenk van Rozemarein bij de beslissing van de rechtbank Midden-Nederland (ECLI:NL:RBMNE:2018:1838) in een deelgeschilprocedure. Rozemarein heeft in deze Wenk de voordelige (financiële) spelregels van de deelgeschilprocedure onder elkaar gezet:

  1. Begroting van de kosten van het verzoek ook als aansprakelijkheid nog niet vaststaat. Mocht in een later stadium aansprakelijkheid vast komen te staan, dan is er over de hoogte geen discussie meer
  2. De vergoeding van de volledige proceskosten voor zover (kort gezegd) redelijk.

  3. Geen proceskostenveroordeling bij verlies.

  4. De eenmaal gemaakte kosten “verschieten niet van kleur”. Dit betekent dat de gemaakte kosten niet onder de algemene proceskostenregeling vallen als een bodemprocedure wordt gestart en verloren.

Om gebruik te maken van deze voordelige spelregels moet de benadeelde wel binnen de grenzen blijven van de deelgeschilprocedure. Zo worden de kosten niet begroot (en zodoende ook niet vergoed) als een procedure volstrekt onnodig of onterecht wordt ingesteld. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als de verzoeker het gehele geschil voorlegt (waarvoor de bodemprocedure is bedoeld) of een deskundigbericht wenst (waarvoor een voorlopig deskundigenbericht is bedoeld). De Wenk is gepubliceerd in [RAV 2018/69].

Deel dit artikel via:

Lees ook